Steinway & Sons piano

De Steinway & Sons piano's zijn afkomstig van een bedrijf dat door de Duitse familie Steinweg werd opgericht in navolging van een ander pianomerk Grotrian-Steinweg waar deze familie mee van aan de basis lag. Vader Heinrich Engelhard Steinweg werd geboren in 1797 en overleed in 1871. Hij veramerikaanste zijn naam in Henry E. Steinway toen hij naar de States trok. Het originele merk Steinweg bestaat nog steeds en opereert vandaag vanuit het Duitse Braunschweig onder de naam Grotrian-Steinweg. Heinrich Engelhard Steinweg verhuisde begin maart 1849 met zijn drie zonen naar Amerika, waar ze in het begin alle vier werkten bij pianobouwer Raven, Bacon & Company, dichtbij Broadway in New York. Voor pianobouwers was New York in die periode het paradijs aangezien de meeste gezinnen toen wel een piano in hun woning hadden. Steinweg besliste daarom zijn zonen de stiel te leren van zodra ze vijf jaar waren. Na zijn dood werd in 1880 een filiaal gecreëerd in Hamburg. De Steinway piano's uit Hamburg en New York produceren echter niet hetzelfde geluid. Met een kapitaal van 6000 dollar creëerde Steinweg met zijn zonen zijn eigen bedrijf Steinway & Sons. Sinds de oprichting werden meer dan een half miljoen instrumenten gebouwd in de ateliers van Hamburg en New York, waar ondanks de technische vooruitgang nog steeds de voorkeur wordt gegeven aan ambachtelijk vakmanschap. Het is de enige manier om tegengewicht te bieden aan de almaar talrijkere Aziatische constructeurs die piano's aan een minimale kost fabriceren. Elke Steinway & Sons piano wordt daarentegen vandaag nog altijd voor 80 % met de hand gemaakt. Niettemin laat Steinway sedert 1992 ook piano's bouwen voor het middensegment bij Kawai in Japan onder de naam Boston. In China worden in onderaanneming sinds 2005 voor Steinway piano's voor het instapsegment gebouwd onder de naam door de pianobouwer Pearl River in Guanghzou (China).

De Chinese Poly Group gaat de legendarische Amerikaanse pianobouwer Steinway inlijven. Dat meldt begin augustus 2018 het Amerikaanse persbureau Bloomberg op gezag van bronnen dicht bij het dossier.

Het Chinese conglomeraat Poly Group startte in 1992 als leverancier van verdedigingsuitrusting voor het Chinese Rode Leger. Intussen is dit conglomeraat actief in vastgoed, de ertsen uit mijnen, bioscoopzalen, kunst, verkoopzalen en theaters voor musicals.