Pleyel piano

De mytische modellen F, 3 en 3bis zijn bekend in alle hoeken van de wereld. En terecht!

Ze ontstonden in een tijdperk waarin het onbetwiste vakmanschap van pianobouwer Pleyel samenkwam met een ongekende ontbolstering van het muzikaal talent van Franse componisten als Debussy, Saint-Saens, Fauré, Ravel, Satie, Vincent d'Indy, Poulenc,...

Vóór die periode werd de vormgeving van piano's vooral beïnvloed door de Duitse traditie. Maar vanaf het eind van de 19e eeuw tot midden de 20e eeuw, bouwde een ganse generatie pianisten en componisten aan de Franse pianoschool. Die innovatieve school stond zowel synoniem voor een muziekstijl als een technische aanpak, maar ook voor een klankkleur, een timbre, een typisch geluid: het geluid van de Pleye. Het geluid dat overal ter wereld in huiskamers weerklinkt en vandaag tot in Japan wordt geëxporteerd.

De restauratie van Pleyel piano's is één van onze specialiteiten. Waarom? Omdat we er dol op zijn!

Pleyel is in werkelijkheid veel meer dan een pianobouwer. Het is een universum. Een universum waarvan alle Fransen onbewust deel uitmaken. Want elk van hen heeft minstens al één keer in hun leven een piano van deze fabrikant gezien. Lijkt je dat overdreven? Toch niet, Pleyel bouwde namelijk onder meer piano's voor Chopin, Ravel of Stravinsky. En dat zijn echte boegbeelden van de klassieke muziek.

Ignaz Pleyel werd geboren in 1757 in het Oostenrijkse Rappersthal, een klein dorpje ten noordwesten van Wenen. Hij groeide uit tot een vooraanstaande componist, ondermeer als leerling van Joseph Haydn. In 1805 startte hij met het bouwen van piano's aan de Parijse Boulevard Bonne Nouvelle.

De klankkleur van de Pleyel piano's is het resultaat van een intensieve zoektocht naar transparantie en precisie (elegantie, kristalheldere hoge tonen). Het verschilt om die reden van de houterige klank van veel piano's uit dat tijdperk en van het sonore geluid van de Steinway piano's. In 1927 ruilt Pleyel zijn gebouwen aan de rue Rochechouart en de bijna honderdjarige concertzaal waaraan het merk eveneens een deel van zijn faam dankte. Het huidige gebouw van Pleyel aan de rue du Faubourg Saint-Honoré vlakbij l'Etoile waarvan de concertzaal in 1927 werd ingehuldigd.

Op dat ogenblik was het de grootste concertzaal ter wereld en is nog steeds populair bij de Parijzenaars.

Ondanks het faillisement in 2013 zal Pleyel steeds een legendarische pianobouwer blijven. Ontdek meer over dit monument van de Franse cultuur op http://www.pleyel.com/fr/

Breng een bezoek aan onze toonzalen in Brussel en Antwerpen en ontdek deze vleugels zelf !

Pleyel piano