Boston piano

Boston piano

Het is interessant om de achtergrond wat te kennen achter het Boston-verhaal.

In het begin van de jaren 1990 besloot Steinway om hun dealers ook de mogelijkheid te geven om piano's uit een andere prijsklasse te kunnen aanbieden. Zo zou het topgamma aangevuld worden met instrumenten voor het middensegment en de instapklasse.

1992 was het eerste grote startschot van Steinway in de strijd om met een breder palet de pianomarkt te kunnen bewerken. Steinway maakte een contract met Kawai Musical Instruments in Japan om Kawai piano's te bouwen onder de naam Boston, maar dan zonder de grote vernieuwingen die Kawai in hun eigen instrumenten toepast zoals ondermeer Millennium III ABS-Carbon Action en tal van andere verbeteringen.

Boston werd 'designed' door een aantal Amerikaanse Steinway marketeers die niet helemaal thuis zijn in grote massaproductie. Een aantal Boston aspecten werd gewijzigd tegenover de Steinway-instrumenten zoals de lengte van de snaren, de design van het meubel, etc. Daarom heeft een Boston veel meer gemeen met een Kawai dan met een Steinway. Zelfs al werden heel wat cosmetische wijzigingen doorgevoerd, kan je duidelijk de gelijkenissen zien als je van dichtbij een Boston met een Kawai vergelijkt. Doordat een Kawai goed en solide is, is een Boston dit uiteraard ook.

Er bestaat geen 'Boston Company' of ook geen 'Boston' pianofabriek. Eén van de grootste misvattingen is dat mensen die een Boston kopen, denken dat ze een surrogaat Steinway kopen zonder te weten dat het om een Kawai gaat. Heel wat dealers gebruiken het imago van Steinway om hun klanten een goedkopere piano aan te bieden dan een Steinway, maar het blijkt in werkelijkheid dan om een disproportioneel zeer dure Kawai piano met de naam Boston te gaan. Laat het duidelijk zijn dat een Boston dus géén Steinway is.

De marketeers gebruiken de strategie om te stellen dat er tal van vernieuwingen van Steinway in een Boston worden verwerkt. Maar vele, wellicht alle pianobouwers te wereld voerden sinds 1900 ook stelselmatig vernieuwingen uit aan hun piano's. Het is onder kenners dan ook oud nieuws te weten dat het oude vernieuwingen van Steinway zijn die in een Boston geïntegreerd worden om Boston een zogenaamd exclusief tintje te geven, terwijl het in werkelijkheid over Steinway brevetten gaat waarvan de geldigheid sedert decennia verstreken zijn. Een levend bewijs hiervan is dat ondermeer Yamaha zoals haast alle pianobouwers ter wereld reeds sedert meer dan 50 jaar standaard het Duplex Scala systeem in hun piano's toepast. De Steinway marketeers beweren dat dit systeem een zogenaamde uitzonderlijke en exclusieve meerwaarde voor hun Boston piano's zou betekenen.

Er is uiteraard niets mis mee met een Boston. Waarom ? Omdat gebouwd door Kawai het degelijke en betrouwbare piano's zijn. Maar waarom zou u dan niet meteen een Kawai kopen die dan een flink pak goedkoper is dan een Kawai met een Boston-stempel ? Tenslotte zit Kawai ook niet stil en biedt op veel vlakken zelfs een meerwaarde door vernieuwingen die wel voor lange termijn gepatenteerd zijn, ondermeer hun Millennium III ABS-Carbon Action die Kawai zeer gerespecteerd maken.

Dat zoveel Boston-klanten al na enkele jaren gedesillusioneerd zijn is dan ook niet verwonderlijk, omdat hun verwachtingspatroon gemaakt in functie van een Steinway nooit door een Boston kan ingelost worden.

Niet verwonderlijk dat de knappe Amerikaanse Steinway marketeers ook hier wat op vonden. Dankzij het Steinway Promise Certificate worden voor ontmoedigde Boston-klanten de integraliteit van de prijs van hun Boston terugbetaald op voorwaarde dat ze een nieuwe èchte Steinway kopen. Kwestie van de Steinway kassa twee maal te laten rinkelen !

Inmiddels biedt Steinway ook voor de instapklasse een alternatief. In China worden sinds 2005 voor Steinway voor het instapsegment piano's gebouwd in onderaanneming door de pianobouwer Pearl River in Guanghzou (China). De naam die voor deze piano's werd uitgevonden is 'Essex designed by Steinway'. Voor het label 'designed by Steinway' betaalt u al gauw 40% meer dan dezelfde piano's uit een vergelijkbaar ander merk...
Boston piano